Per acabar a Bolívia: Tiwanaku, Copacabana i Isla del Sol

Per acabar a Bolívia: Tiwanaku, Copacabana i Isla del Sol

abril 12, 2012  |  Bolívia  |  , , ,

Com ja hem comentat que Bolívia és un país molt divers i disposa d’un bon nombre de ruines i llocs emblemàtics relacionats amb les civilitzacions més antigues de sud-amèrica, els Tiwanakotas (i després els Inques).

Tiwanaku

Tiwanaku(o Tiahuanaco) fou el centre de la civilització Tiwanakota que va liderar la regió des del 1500 abans de Crist fins al 1200 després de Crist, només uns 300 anys abans de l’arribada dels espanyols.

Tiwanaku es visita com una excursió d’un dia des de La Paz. A la combi (la furgoneta plena de gent) d’anada cap allà vam coincidir amb un periodista de “El Diario” que ens va fer el camí més entretingut.

La veritat és que amb tota la importància històrica i el renom que té ens va decebre una mica. Probablement contractant un guia la visita hauria millorat una mica. En qualsevol cas, no deixem de recomenar-ho.

No name
TiwanakoTiwanako
Puerta de la LunaPuerta de la Luna
Monolito FraileMonolito Fraile
Monolito PonceMonolito Ponce
Puerta del SolPuerta del Sol
Els detalls més famosos de la Puerta del Sol, "Señor de los báculos" o "Dios sol"Els detalls més famosos de la Puerta del Sol, "Señor de los báculos" o "Dios sol"
No name
No name
Porta dins el museuPorta dins el museu
Zona secundària de TiwanakuZona secundària de Tiwanaku
No name
Cruz tiahuanacota a Puma PunkuCruz tiahuanacota a Puma Punku
Pedra de més de 300 tonelades (i el guia)Pedra de més de 300 tonelades (i el guia)
La fletxa apunta al sud...La fletxa apunta al sud...
No name
Pulpito @ Tiwanaku (Bolívia)Pulpito @ Tiwanaku (Bolívia)

Copacabana i el llac Titicaca

Quan s’escolta Copacabana quasi tothom pensa en Brasil, però de fet Brasil va prendre el nom de la ciutat bolíviana a la vora del llac Titicaca.

El llac Titicaca és el segon llac més gran de sud-amèrica i és el llac de més alçada amb navegació comercial. Són 8.562 km² que comparteixen Bolívia i Perú.

Copacabana, a unes 3-4 hores de La Paz, és la ciutat on tots els turistes anem per accedir al llac. Pels bolivians Copacabana és també un centre de peregrinació. Per Setmana Santa una bona pila de gent va caminant des de La Paz fins a la Catedral de Copacabana (amb la Virgen de Copacabana dins) i també es fan processons a la ciutat. Aquests dies (sobretot divendres i dissabte) la ciutat es colapsa de gent i tot puja MOLT de preu. Nosaltres vam anar-hi just el Diumenge de Resurrecció quan la gent ja marxava de Copacabana i els preus tornaven a la normalitat, però encara vam ser a temps de veure una mica del caos del cap de setmana.

La primera tarda, després de pujar a “El Calvario” vam anar a recuperar forçes fent una birra. L’amo del local, Khala, va resultat ser de Menorca i afincat a Copacabana des de feia un temps.

Isla del Sol

La visita a la Isla del Sol (dins el llac Titicaca) és quasi obligatòria quan es visita Copacabana. És possible fer tota la visita en un sol dia però nosaltres vam decidir passar-hi una nit (a la part nord i menys explotada) i va ser un gran encert.

Dins la mitologia Inca, la Isla del Sol és on Viracocha (el Déu) va aparèixer a la terra per posar ordre i seny: “Hizo que el sol y la luna subieran a los cielos, creo las montañas, los ríos, los árboles y toda la naturaleza”. Amb la companyia d’un guia es pot visitar un petit museu i algunes ruines que tampoc aporten massa la veritat sigui dita.

Els habitants de l’Illa del Sol han posat “peatges” per tot arreu, cal pagar 10 Bolivians per accedir a la part nord, 5 més per la part centre (tot i que miren de cobrar-ne 15) i 5 més a la part sud. Tot plegat es fa una mica pesat. Sort que els paisatges s’ho valen!

L’illa, sense cotxes i molt tranquil·la, recorda una mica una illa grega o fins i tot Menorca, però cal recoradar que estem al mig d’un llac a 4000 metres d’alçada i per tant el bany serà MOLT fresquet. En un dels blogs que hem consultat durant el viatge vam veure que s’havien allotjat a La Sirena, una caseta sense aigua corrent ni llum en una cala solitària. Vam trobar a la senyora Rita (a la botiga) i l’Elvira (la seva germana) que ens van cobrar 80 bolivians (uns 9€) per passar-hi la nit. Tot i les poques comoditats va ser un luxe poder dormir allà.

L’endemà al matí vam fer caminant els 8 km del nord cap al sud (les pujades a 4000 metres cansen molt!!) i vam esperar el barco de tornada a Copacabana.

No name
Sortint de CopacabanaSortint de Copacabana
Els Andes al fons del llacEls Andes al fons del llac
Nucli principal al nord de l'Isla del SolNucli principal al nord de l'Isla del Sol
No name
Podria ser Menorca?Podria ser Menorca?
Turísta argentíTurísta argentí
No name
Taula d'ofrenesTaula d'ofrenes
Escoltant al guiaEscoltant al guia
La cara de Viracocha (una mica difícil de veure)La cara de Viracocha (una mica difícil de veure)
No name
No name
Trucha a la planchaTrucha a la plancha
Aprenent a portar paquetsAprenent a portar paquets
Típica finestra de la regióTípica finestra de la regió
Central de reserves per La SirenaCentral de reserves per La Sirena
Aquí sota hem dormit, mola no?Aquí sota hem dormit, mola no?
Dormitori (vistes ben maques)Dormitori (vistes ben maques)
Planta baixaPlanta baixa
No name
Escribint un postEscribint un post
Preparant el soparPreparant el sopar
Sopeta a la llum de les espelmesSopeta a la llum de les espelmes
No és la muralla xina (tot i que ho sembla)No és la muralla xina (tot i que ho sembla)
No name
La calma després de la tempestaLa calma després de la tempesta
Arribada a la part sudArribada a la part sud
No name
A la Isla del Sol no hi ha cotxesA la Isla del Sol no hi ha cotxes
Part sud de la Isla del SolPart sud de la Isla del Sol

I amb això deixem enrere Bolívia… però crec que hi tornarem més aviat que tard ja que encara ens han quedat coses per veure :)


4 Comments


 1. En aquest últim recorregut per Bolívia, ens han cridat l’atenció:
  – la presència del Pulpito en mig de les runes de Tiwanaku,
  – l’originalitat de la pica per a la “Agua Bendita”
  – i “l’habitació amb vistes” de “La Sirena”.

 2. Ayyyy, la casita de la Isla del Sol!! Qué ilusión que hayáis utilizado nuestro blog como referencia y, sobre todo, que os haya llevado a ese lugar, uno de los más especiales de nuestro viaje! Gracias por enlazarnos y leernos. Qué añoranza… Disfrutad muchísimo y vivid a tope esta experiencia, que pasa mucho más rápido de lo que parece! Un abrazo de los cangrejos :)

  • Hola cangrejos!!

   Vuestro blog nos ha ayudado en más de una ocasión ;)

   La Sirena, genial! Y desde aquí la volvemos a recomendar.

   Estamos disfrutando todo lo que podemos ya en la recta final.

   Un saludo de los nómadas catalanes!

 3. L’illa del Sol és un lloc que sembla mediterrà, m’agradaria molt visitar-lo, tan tranquil i sense cotxes!! ah i demanar-li al Déu Viracocha que tornes a posar ordre i seny ara que ens hem tornat a desmadar i estem en plena rauxa.