silhouette_tpe
RSS Feed

Taxis amb caixa negra

Encara que Taiwan és un país extremadament segur (en especial quan es compara amb certes zones de Barcelona…) hi ha una obsessió a tot arreu amb la seguretat (valles amb protecció, barres a les finestres, etc.) i amb les càmeres de seguretat en particular (per TOT arreu).

L’últim gadget en temes de seguretat és l’anomenada “càmera amb caixa negra” pels cotxes. Tot va començar amb els taxis però ara hi ha molts cotxes particulars que també porten aquestes càmeres instal·lades. Què és doncs una “camera amb caixa negra”? Alguna cosa com això:

Els models més complerts porten dues càmeres (dintre i fora, o dues a fora davant/darrere), un angle de visió de fins a 140º, gravació en targetes de memòria SD, visió nocturna, vídeo en alta resolució, GPS integrat i software especialitzat pel PC. Simplement impressionant.

Hi ha molta varietat de models i preus. Podeu donar un cop d’ull a aquesta web de Taiwan. Els preus arrenquen en 1000 TWD (uns 25 Euros al canvi actual).

Així doncs… de què serveixen aquestes càmeres?

  • Protegir als conductors de possibles robatoris o conducta inapropiada dels passatgers. No crec que faci massa falta a Taiwan però de ben segur pot ser útil a altres parts del món
  • Vigilar com condueix el taxista i els cotxes del seu voltant. Qualsevol pot trobar-se involucrat en un accident i tenir una gravació del què ha passat pot ser molt útil.

El major problema és la privacitat, en especial quan es grava a l’interior del vehicle. Encara no he vist cap taxi que indiqui (amb alguna engaxina o avís) que a l’interior s’està gravant. Suposo que és qüestió de temps fins que algú es queixi prou.

Un efecte col·lateral de totes aquestes càmeres és que els canals de notícies van plens d’exemples de mala conducció i accidents. Els resulta molt fàcil tenir imatges de quasi qualsevol cosa ja que sempre hi ha alguna càmera pels voltants. En podeu veure alguns exemples.

Conducció temeraria a les notíciesAccidents de trànsit a les notícies

http://www.youtube.com/watch?v=wnUG-rWeGSI

Accidents al YouTube pujats pels propis usuaris

Aquest video és particularment interessant ja que podeu veure com els taiwanesos (i xinesos en general) es comporten desrpés d’un accident:

  • No tenen cap pressa o demostren interès en ajudar a la persona que ha patit l’accident. Aquesta és una diferència cultural molt important amb occident: en general dins la cultura xinesa tu només et preocupes de la gent del teu cercle (familiars i amics), la resta de la gent (aquells a qui no coneixes) es poden ignorar per complet (mentre no et molestin a tu mateix o la gent del teu cercle)
  • Un segon punt important és que a Taiwan s’ha d’esperar que arribi la policia al lloc dels fets i no es pot tocar res (a Espanya normalment apartem el cotxe per deixar passar el trànsit)

1 Comment

    Deu ni do quins videos! Els motoristes uns cracks…

    Si posesin aquestes càmeres a Barcelona per exemple, durarien més d´un dia dins els taxis? :)