silhouette_tpe
RSS Feed

Economic Cooperation Framework Agreement (ECFA)

El dissabte passat passejant per Taipei ens vam trobar que estaven recollint els trastos d’una manifestació contra l’ ECFA

Ens vam informar sobre el ECFA: Economic Cooperation Framework Agreement. Es tracta d’un acord molt important entre Taiwan i la Xina, el més important des de la guerra civil de fa 60 anys, en matèria econòmica. Es reduiran o eliminaran arancels de 539 articles taiwanesos i 239 xinesos, que permetran estalviar uns 11.325 millons d’euros a Taiwan i 2.347 a la Xina continental. Les companyies taiwaneses tindran accés a sectors com el bancari o les assegurances i a la Xina arribarà més tecnologia taiwanesa.

El tema és tan important que, per primer cop, a l’abril es va televisar un debat sobre l’ECFA entre l’actual president i la líder de l’oposició. Tot i que l’opinió pública està molt dividida, els analistes i les enquestes van donar un cert avantatge al president a favor de la firma de l’acord.

A Taiwan hi ha dos partits polítics amb visions enfrontades, els blaus (Chinese Nationalist Party, KMT) i els verds (Democratic Progressive Party, DPP).

El blaus (actualment al govern) estan a favor d’acostar-se més a la Xina i els verds defensen la independència de Taiwan. Els verds volien mirar de fer un referèndum sobre la firma de l’ECFA però el govern hi va posar moltes pegues i l’acord s’ha firmat aquest dimarts.

Podeu llegir aquesta notícia al Períodico que explica els detalls de la firma de l’acord i perquè és tan significatiu.

Podeu també llegir aquest article d’opinió (traducció anglès-català del Google) en un diari local a favor del partit verd (independència).

També podeu donar un cop d’ull a l’article d’un conegut bloguer a Taiwan: ECFA Signing Round Up

Si teniu curiositat pel tema de la relació Xina-Taiwan hi ha un parell d’articles d’observatoris que val la pena llegir:

Xina encara considera Taiwan una provincia i té més de 1,000 míssils apuntant cap a la illa com un avís per evitar que Taiwan declari l’independècia. Un resum molt recomenable de la BBC aquí

Tot i estar lluny d’Espanya tenim la nostra dosi d’Estatut també :)

1 Comment

    No one knows this will be a good contract or not….ya veremos!