silhouette_tpe
RSS Feed

La vedella, un tema d’estat

Tot caminant per Taipei és fàcil topar-se amb restaurants que tenen aquest poster:

IMAG0226

El text en xinès diu alguna cosa com “No a la vedella americana” (tot i que queda clar amb la imatge)

Altres restaurant opten per donar suport a la vedella nacional de Taiwan

IMAG0177

Els plats amb vedella, especialment els “noodles amb vedella” són molt populars a Taiwan.
beef noodles

Amb aquest panorama, vam començar a preguntar als taiwanesos que coneixem i també vam cercar a internet sobre aquest tema.

Taiwan va prohibir les importacions de vedella americana l’any 2003 després d’un cas de vaca boja a Seattle. La prohibició és va aixecar a l’Abril del 2005 per cert tipus de vedella, però 2 mesos més tard es va tornar a imposar la prohibició quan un altre cas de vaca boja es va conèixer als Estats Units. Altres països de la regió van aplicar mesures similars. La federació de les càrniques americanes diu que Taiwan és el 6è major importador de vedella americana, amb un valor d’uns $3 billions anuals.

Els lligams entre Taiwan i els Estats Units són molt forts. USA va ajudar molt al desenvolupament de Taiwan amb fortes inversions en infraestructures i en la creació de les empreses del “Made in Taiwan” fa algunes dècades. A la vegada USA disposava de bases militars per tenir la Xina comunista controlada de ben aprop. Una evidència recent d’aquests lligams és la venda de míssils americans al govern de Taiwan (i això ha enfadat molt a les autoritats de Beijing)

En qualsevol cas, els Estats Units volien recuperar el negoci de la vedella. Durant el 2009 va haver-hi un debat molt calent sobre aquest tema, tant per part dels polítics com per la población en general. Podeu cercar “US beef” a les hemeroteques del Taipei Times o del Taiwan News.

El resultat final va ser l’aixecament de la prohibició per part de les autoritats de Taiwan a finals del 2009. Molts ciutadans no hi estaven d’acord i es van organitzar manifestacions i també es va iniciar la campanya dels restaurants.

p1c

Ben aviat al 2010 el debat va tornar a arrencar i va acabar en una nova prohibició sobre alguns tipus de vedella americana.

En aquest tema, com en altres temes controvertits (com pot ser la relació entre Taiwan i la Xina continental), la millor opció pels estrangers és informar-se dels arguments de totes les parts implicades però intentar mantenir una posició neutral i no acabar de donar explicacions clares sobre el que un pensa.

La vedella i els míssils són exemples de com Taiwan es troba atrapat entre dos grans monstres (Xina i els Estats Units).

china_us_taiwan

I haurem d’esperar a veure com acaba

1 Comment

    Is it only American beef that people hate? Thank God, I thought it was also our foreign policy, presidents, ignorance of other countries and our waist sizes. This post makes me feel so much better about my homeland. Glad it is only beef… or is it?