silhouette_tpe
RSS Feed

Taipei 101

A Taipei la icona de la ciutat des de fa alguns any és l’edifici Taipei 101 (que era el més alt del món fins fa finals del 2009). En el logo d’aquest blog també en podeu veure la silueta. Si ens veniu a visitar segur que hi acabarem anant en algún moment o altre.

L’edifici és visible de quasi tota la ciutat i en diverses de les visites en busca d’un pis per llogar era una de les qualitat que el propietari destacava. Nosaltres el podem veure des del terrat de casa.

Taipei 101 al mig de Taipei (foto d'internet)
Taipei 101 al mig de Taipei (foto d’internet)

Taipei 101 des del Da-an Park
Taipei 101 des del Da-an Park (prop de casa)

Taipei 101 des del Sun Yat Sen Memorial
Taipei 101 des del Sun Yat Sen Memorial

Taipei 101 des de sota. Impresiona molt.
Taipei 101 des de la base. Impresiona molt!

Podeu veure moltes fotos del Taipei 101 en aquesta galeria del Flickr, per exemple, o simplement fent cerques per Internet.

Si voleu saber-ho tot sobre l’edifici (com està disenyat contra terratrèmols i tifons, el terratrèmol que van patir mentre es construia i que va matar 7 persones, la forma de pagoda, la similaritat amb una canya de bambú, etc.), al YouTube hi ha una parell de reportatges d’uns 50 minuts que podeu mirar:

L’Anna i jo ja hi hem anat diversos cops ja que  hi ha una de les llibreries més interessants de Taipei, un foodcourt amb molt variada oferta, un supermercat amb productes importats (Jasons Market) i s’hi celebren moltes activitats. En una de les visites vam trobar-nos amb una presentació de Ferrari i Maserati al mig del centre comercial.


IMAG0122

IMAG0117

IMAG0119

IMAG0121

Aprofitant que el 10 de Gener era un dia relativament clar, al capvespre, vam decidir pujar a l’observatori (entre les plantes 89 i 91). Cal pagar 400 NTD (uns 8 euros al canvi actual). El primer que fas és agafar l’ascensor més ràpid del món, que agafa 1010 metres/segon (60.6 km/h) per pujar fins a la planta 89 en uns 37 segons.

Acabes de pujar fins a la planta 91 (observatori exterior, obert quan el temps ho permet) a peu.

CIMG2528

CIMG2536

101 pisos. Fan una cursa de pujar-ho a peu...
101 pisos + 5 subterranis.Fan una cursa de pujar a peu

I surts a fora :)

CIMG2498

CIMG2488

CIMG2492

CIMG2491

CIMG2510

I es va anar fent de nit

CIMG2514

CIMG2518

CIMG2527

A l’última part de la visita, es pot veure el “tuned mass damper”, que és una mega bola de 730 tones suspesa de diversos cables i controlada per uns amortidors pneumàtics. La bola no es va poder pujar de cop, sino que es va pujar per peces i va ser ensamblada en la seva ubicació final. Per variar, és la més gran del món.

Taipei_101_Tuned_Mass_Damper

El "damper"

Per a què serveix el “damper” us preguntareu? Serveix per fer contra balanç en cas de vent fort i/o terratrèmols de manera que l’edifici no es balanceja tant. Els enginyers diuen que redueix el moviment en un 40%. Podeu veure com es va moure durant un terratrèmol al maig de l’any 2008. No m’hauria pas agradat estar allà (tot i que diuen que el Taipei 101 és el lloc més segur de tot Taiwan en cas de terratrèmol)

Com estem descobrint per aquí, en moltes de les cultures asiàtiques tenen una mascota per a cada cosa (el metro, els bombers, cadenes de menjar, etc.). Les mascotes es fan servir en el material promocional, els souvenirs i també en els fulletons informatius. En el Taipei 101 les mascotes són els “Damper Baby’s”. No són especialment agraciades com a mascotes però fan la seva feina.

Un dels "Baby Dampers"

baby_damper

Queda pendent per una altre nit anar a sopar a algún dels restaurants de la planta 85 :)

3 Comments

    Quant els hi agraden els ninots i els focs artificials als taiwanesos, semblen valencians xé!!!

  • Vull un clauer DAMPER BABY per quan vingueu! el de color groc i negre rotllo abella Maia si pot ser… :)

  • m’agrada molt nena, és realment bona experiència.