silhouette_tpe
RSS Feed

Corea del Nord (II)

Si no heu llegit la primera part del post us recomano llegir-la abans per poder entendre millor aquesta segona part.

Arirang

Si algún cop heu mirat coses de Corea del Nord (DPRK) fora de les notícies de la TV segur que us heu topat amb imatges de l’Arirang.

L’Arirang és una representació artístisca on participen més de 100.000 persones (a terra i a les grades). És l’activitat humana coordinada més gran del món i és IMPRESIONANT. Com no podia ser menys a Corea del Nord, es celebra a l’estadi més gran del món (150.000 espectadors de capacitat) als afores de Pyongyang. Les dates varien una mica cada any (però acostuma a ser de l’Agost al Setembre/Octubre) i es fa un parell de cops per setmana ens van dir.


Aquí teniu també una foto panoràmica, us recomano veure-la a pantalla complerta. Podeu fer zoom per veure una mica els estudiants

Es va començar a fer una certa promoció als turistes des del 2004-2005, ja que el pais necessita divisa estrangera per importar productes.

La part més especial són els nens de les diverses escoles que s’aseuen a les grades de davant amb unes capertes amb cartolines de colors i les van girant de manera coordinada. Tenen uns directors a la part baixa de les grades i també hi ha altaveus que els hi marquen el ritme. Simplement impossible de fer en cap altre país del món. Podeu veure els noms de les escoles a la foto i l’escalfament en forma de “barres de colors” al video.

I l’escalfament

Durant la ceremònia hi ha diversos “actes” que escenifiquen diversos passatges de la historia de Corea del Nord, de la vida de Kim Il Sung o valors nord-coreans en general. Vaig tenir la sort de seure al costat de l’Alejandro durant la representació i en base als seus comentaris he posat peus de foto per explicar-ho una mica. Disfriteu de les fotos i els videos (els 2 videos del final estan en alta definició si voleu)

Arirang 2011
El naixement de Kim Il Sung
Kim Il Sung is born
The apple farm outside Pyongyang
Meat lovers
Industria tèxtil
Textile industry
2012 will be 100th aniversary of Kim Il Sung
Taekwondo as national sport
North Korea - China friendship
The end

Un pais de caminaries, car-pooling i transport públic

Al cap d’un parell de dies a Pyongyang i rodalies donant voltes amb el minibus una de les imatges més particulars és veure que la majoria de gent va a peu (o en bici en alguns casos). En general molta d’aquesta gent porta o arrosega alguna mena de càrrega (bossa, bidó, caixa, fardell, etc.)

DPRK People carrying stuff

Això és el resultat de que la gent no pot comprar cotxes sino que hi ha un sistema de “car pooling” amb els cotxes que pertanyen a l’estat (en la seva inmensa majoria). Quan necessites un cotxe (per un motiu prou justificat suposo, desconec els detalls) pots tenir accés a un cotxes durant un període de temps i després el tornes. Hi ha gran varietat de cotxes (però molts Mercedes, per la fiabilitat i perquè els mecànics els coneixen bé) i suposo que hi ha restriccions d’alguna mena en qui pot accedir a quin cotxe.

El color de la matrícula diferencia els tipus de cotxes:

– Blanc: pertany a l’estat
– Negre: pertany a l’exèrcit
– Blau: pertany a organismes internacionals
– Vermell: pertany a empreses privades estrangeres
– Groc: (no ens vaig veure cap), vehicle privat otorgat com a regal per part del govern (esportites d’èlit i similar)

Per moure la gent per la ciutat cal complementar tot això amb transport públic. Hi ha una mica de tot (busos, trolebusos, tramvies i també hi ha metro) i des de vehicles ben nous o molt molt antics (peces de museu) també. En general hi havia forces cues a les parades i els busos es veien molt plens(les rutes més cèntriques sobretot), amb el que sembla que el sistema està infradimensionat per a les necessitats de la ciutat.

DPRK Transportation
Our minibus
Algunes lines van força plenes
Some lines are quite crowded
Train from Pyongyang to Beijing
El tramvia més nou, prop del mausoleu de Kim Il Sung
The newest tram, nearby Kim Il Sung's mausoleum
Trolebus
Gent esperant el bus
People waiting for the bus

També hi ha taxis! (que pertanyen a l’estat clar). No els pots parar al carrer sino que els has de demanar amb antel·lació.
Als turistes ens porten en minbusos moderns (als turistes xinos en busos grans)

El metro a Pyongyang

El metro de Pyongyang és el més profund del món (155 m sota terra) i està pensat com a refugi contra atacs aèris (a l’entrada hi ha unes portes de ferro molt gruixudes). Anar amb metro forma part de tots els tours. Els convoys són comprats de 2na mà a Alemània (tenen la foto del Kim Il Sung i el Kim Jon Il a cada un) i la decoració de les estacions és tot un espectacle.

Les males llengües diuen que només hi ha 2 estacions (la majoria de tours només van entre 2 estacions) i que els passatgers són de fet actors. Nosaltres vam recórrer 6 estacions (així que n’hi ha més de 2) i la gent estava força acollonida del grup d’estrangers i anaven cap a altres parts del convoy. Va ser un dels primers moments on vam podem interactuar una mica amb la gent nordcoreana, en general tendeixen a ignorar-te i no els hi fa massa o gens de gràcia que els hi facis fotos. El Mark va aconseguir que una senyora gran li toques els pèls del braç (és força pelut) i la dóna no parava de riure.

Pyongyang metro

Arquitectura a Pyongyang i la DPRK

Queda clar al poc d’arribar que la DPRK és “lo más”: l’estadi més gran del món on es fa l’actuació coordinada més gran del món, l’arc de triomf més gran del món, el monolit més alt del món, el “children palace” més gran del món, l’hotel més alt del món (ara no estic segur amb el Burj Dubai, en qualsevol cas l’hotel està sempre present a Pyongyang), etc. Avingudes, museus, plaçes, monuments…. tot plegat és gegant i fet per impresionar al visitant i també al qui viu allà. Durant les visites als diversos monuments i edificis hi ha una obessió quasi malatissa en informar-te sobre les dimensions exactes de tot (tot sovint té un significat simbòlic com 75m de llarg pel 75 aniversari de Kim Il Sun, 50 metres de diametre pel 50 aniversari del partir, etc… però d’altres vegades és simplement “gran”). Un altre detall a destacar és que amb poques excepcions aquests monuments no tenen trets asiàtics destacables.

Els edificis en general també segueixen el disseny soviètic i n’hi ha d’antics i decadents i també de moderns i amb un disseny més actual. Si no fos pels rètols molts d’aquests edificis podrien ser a l’Alemania Oriental o l’Unió Soviètica. A les zones rurals/granjes s’estila més la casa individual.

DPRK Architecture
L'hotel Koryo (les dues torres a l'esquerra) i l'hotel Ryugyong a la dreta
Koryo hotel (two towers on the left) and Ryugyong hotel on the right side
L'hotel més luxós del pais, a 3 hores de Pyonyang
The most luxurious hotel in the country, 3 hours from Pyongyang
Parc al costat del riu, com a Taipei :)
River side park, like Taipei :)
Pots donar bots a Pyongyang
You can still jump at Pyongyang
Poble rural
Rural town
Poble prop de la Joint-Security-Area
Town close to Joint-Security-Area
Poble prop de la Joint-Security-Area
Town close to Joint-Security-Area
Yanggakdo hotel
Els nous edificis de vivendes
Newly constructed buildings for housing
Kim Il Sung plaça/square

Un detall que potser heu observat en alguna de le fotos és que hi ha botigues (però pertanyen totes a l’estat). Com que no hi ha publicitat ni màrqueting les botigues són molt funcionals i em va cridar l’atenció el joc d’icones que feien servir per identificar-se (una mica com al Zelda o algun altre joc de rol)

DPRK Shops

En la meva modesta opinió jo crec que hi ha massa esforç en obres faraòniques d’utilitat limitada (més allà de la demostració de força) quan hi ha altres ámbits on aquesta mà d’obra i diners podrien ser més ben utilitzats.

La televisió

Al hotel teniem TV i es rebien un parell de canals, la programació era bàsicament sobre notícies (tot i que en vaig veure poques), festes arrel d’inauguracions d’obres (una pressa), telenoveles amb miners com a protagonistes i algun programa de caire militar. Un dia hi havia noticies esportives internacionals, amb resum de partit del barça inclós. Us deixo algunes fotos i videos (l´últim vídeo és el final de la programació)

3 Comments

    Excellent! What i find noticeable is also no Ads anywhere, this is remarkable! People seem happy, too!

  • Thanks! The only comment is to be careful with what you see on the surface … it would require more time to know what people really feel …

  • Sorry but I don`feel that people seems so happy…
    anyway all is so awesome and a little bit stange ..I am scared to this pictures too ;)
    Sorry for my english..
    Sònia